Ev Kiralama Ve Taşınma Rehberi

 İhtiyaçlarınıza Göre Bütçenizi Belirleyin;

Emlak kiralama kararı verdikten sonra ilk olarak muhit, ardından da ihtiyaç duyulabilecek sosyal imkanlar araştırılır. Kiralanacak evin özelliklerine karar verdikten sonra ise bu kriterleri karşılayabilecek bir bütçe belirlenir. Bütçe, ev kiralama aşamasının en belirleyici kriterlerinden birisidir. Her ne kadar ev seçeneklerini kısıtlıyor gibi görünse de doğru bir planlama ile bütçeye uygun ve istenilen özelliklerde kiralık ev bulunabilir.

Maksimum Kira Bedeline Karar Verin

Faturalar, temel ihtiyaçlar ve yol giderleri gibi düzenli harcamalar hesaplanarak ev kiralamak için ayrılabilecek en yüksek bütçe belirlenmelidir. Bu giderlerlerin aile üyelerinin toplam gelirine oranına dikkat edilmelidir. Eğitime başlama, yeni doğacak bir bebek ya da tedavi masrafları gibi muhtemel masraflar da göz önünde bulundurularak esnek bir bütçe belirlenmelidir. Böylece gelecekte ödemeler konusunda zorlanma yaşanmadan bütçeye uygun bir ev kiralanabilir.

İhtiyaçlarınız İçin Alternatifler Belirleyin

Ev kiralarken dikkat edilen lokasyon ve sosyal çevre gibi bazı kriterler vardır. Bütçeye uygun ev kiralamak için hayat standartlarını etkilemeyecek kriterlerde esneklik gösterilebilir. Örneğin muhitin özellikleri ve çevresel şartları aranılan özellikte ise o lokasyondaki bütçeyi aşan sıfır bir ev yerine yaşı daha büyük bir ev kiralanabilir. Zamanla yapılacak tadilatlarla hem eve yeni bir görünüm verilir hem de bütçeyi aşmayan hayallerdeki evde oturulabilir. “Kiralayacağınız Evin Çevresinin Sosyal Olanakları Neden Önemlidir?” başlıklı yazımızı okuyarak ev kiralarken hangi çevresel şartlara dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Aramaya Devam Edin

Kimi zaman ev satın alma kriterlerine uyan ancak bütçeyi zorlayan seçenekler ile karşılaşılabilir. Böyle durumlarda aynı lokasyonda alternatif evler ile ilgili arayışa devam edilmelidir. Ayda 45 milyonun üzerinde tekil ziyaretçisi olan satveyakirala.com’u ziyaret ederek güncel ev satış ilanlarına ulaşıp bütçenize uygun bir ev bulabilirsiniz.

Beklentilerinizi Karşılayacak Konumu Seçin

Emlak toplu taşıma noktalarına, alışveriş merkezi, üniversite, eğitim kurumu ya da hastane gibi konumlara uzaklığını değerlendirerek kiralamak istediğiniz evin sahip olduğu sosyal imkanları ve çevresel şartları öğrenebilirsiniz.

 Böglenizde ev Fiyatlarını Araştırın

Ev kiralamak isteyenlere profesyonel rehberlik sunan ve aracılık yapan kişilere gayrimenkul danışmanı denir. Gayrimenkul danışmanı, veri tabanlı programlar kullanarak piyasa analizleri yapar, emlak piyasasındaki değişimleri sürekli takip eder ve kişinin taleplerine özel bir planlama yapar.

Gayrimenkul Danışmanı Ne İş Yapar?

Emlak danışmanı, emlak satış ofislerinde çalışabilmektedir. Gayrimenkul satış ofislerinde bulunan portföy içerisinden ev kiralamak isteyen kişilere seçenekler sunar. Kendisinden hizmet talep eden kiracıların ihtiyaçlarına göre birçok görevi yerine getirir. Kiralama öncesi ve esnasında gayrimenkul danışmanının verdiği hizmetler şunlardır:

Gayrimenkul Kiralama Desteği Verir

Gayrimenkul kiralamak isteyen kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda bir gayrimenkul bulmalarına yardımcı olur. Belirtilen şartlara uygun gayrimenkuller varsa bunları kiralayacak kişilerin gezmesini sağlar. Hizmet verdiği kişilere gayrimenkulün sahip olduğu imkanlar ve çevresel şartlar ile ilgili bilgi verir.

Resmi İşlemler Hakkında Bilgilendirmede Bulunur

Bir emlak kiralamak için gerçekleştirilmesi gereken bazı resmi işlemler bulunmaktadır. Gayrimenkul danışmanı, mevzuatlar ve resmi işlemler hakkında bilgi sahibidir. Kira sözleşmesinin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği, kira ile ilgili hangi şerhlerin tapuya düşülebileceği gibi konularda rehberlik sunar.

Ev Kiralarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kiralanacak eve karar vermeden önce dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar; evin çevresinde bulunan sosyal-kültürel imkanlar, ulaşım noktalarına yakınlık ve muhitin özellikleridir. Gayrimenkul danışmanının desteği ile bu kriterlere uygun bir kiralık ev bulunabilir.

Kiralanacak eve karar verdikten sonra atılacak en önemli adımlardan birisi kira sözleşmesidir. Kira sözleşmesinde yer alması gereken ve kiracının haklarını koruyan maddelerle ilgili de gayrimenkul danışmanından yardım alınabilir. Kiralanan evde hangi haklara sahip olduğunuzu öğrenmek için “Ev sahibi ve kiracının yükümlülükleri nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Eve taşınmadan önce ise ev içerisinde yapılması gereken tadilat bulunup bulunmadığı incelenmeli ve gerekiyorsa ev sahibi ile bu tamirlerin yapılması için görüşülmelidir.

Ev kiralamadan önce değerlendirilmesi gereken önemli kriterlerden birisi evin çevresinde bulunan sosyal imkanlardır. Okul, havuz, toplu taşıma araçları gibi ihtiyaç duyulabilecek sosyal imkanların varlığı uzun süreli ve konforlu bir kiralama dönemi geçirmeyi sağlar.

İhtiyaçları Kolaylıkla Karşılamayı Sağlar

Kiralanan evin çevresinde sosyal olanakların olması, en başta gün içerisinde harcanan zamanı azaltır ve nitelikli hizmet alma imkanı sağlar. Bu sebeple kiralık ev ararken ihtiyaç duyulacak sosyal imkanlar değerlendirilmeli ve bu çerçevede bir karar verilmelidir. Ev kiralama kararını belirleyebilecek, yaşam kalitesi ile bağlantılı sosyal imkanlar şunlardır:

Çok amaçlı spor salonu: Düzenli olarak spor yapmayı tercih eden kişiler, çok amaçlı spor salonu kullanım imkanı tanıyan bir site ya da çevresinde spor salonu bulunan bir ev arayabilirler. Böylece yalnızca yürüme mesafesinde bir yere giderek spor yapabilirler.

Eğitim kurumu seçenekleri: Okul seçimi ve diğer eğitim kurumlarının çeşitliliği, ailelerin hangi muhitte yaşayacağını belirlemekte önemli bir kriterdir. Nitelikli eğitim kurumları ve çocukların yürüyerek gidebilecekleri okulların bulunduğu alanlar aileler tarafından daha çok tercih edilir. Özellikle devlet okuluna gidecek çocukların sadece kendi mahallerine yakın okullara gidebilmeleri sebebiyle evin bulunduğu lokasyon daha da önem kazanır.

Havuz ve çocuk oyun alanı: Hem yetişkinler hem de çocuklar yılın her döneminde eğlenme ve spor yapma ihtiyacı duyar. Özellikle büyükşehirlerde bu ihtiyacın karşılanması, gidilecek yol ve ayrılacak bütçe ile ilişkili olabilmektedir. Evin yakınlarında yetişkin ve çocuklara özel havuzun olması, dış mekanda ise çocuk oyun alanı ve dinlenme mekanı bulunması bu ihtiyacın kolaylıkla karşılanmasını sağlar.

Ulaşım İmkanları: Ana yollara ve toplu taşıma noktalarına olan yakınlık da yaşamı kolaylaştıran sosyal imkanlardandır. İş ya da okula gitme gibi bir rutini olan kişiler için farklı ulaşım seçeneklerinin varlığı tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca araç sahipleri için park alanı imkanları da sosyal olanaklar arasında sayılabilmektedir.

Sosyo-Kültürel İmkanlar: Evin yakınlarında konser salonu, sinema, kültür merkezi gibi mekanların bulunması yaşam kalitesini belirleyen etkenlerdendir. Şehir trafiğine girmeden ve herhangi bir yorgunluk yaşamadan sosyo-kültürel noktalara ulaşılabilmesi evin değerini ve önemini artırmaktadır.

Güvenlik Hizmeti: Yaşanılacak yer seçimi yapılırken güvenli olup olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bina ya da sitenin güvenlik kameralarının olup olmadığı ya da özel güvenlik tarafından girişlerin kontrol edilme durumu öğrenilebilir.

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.

Ev sahibine teminat olarak verilmiş parayı geri almak bazen kiracılar için sorun olabilmektedir. Ülkemizde kiracıların hakları yasalar aracılığı ile koruma altına alınmıştır. Bu noktada kira sözleşmesi hazırlanırken “teminat bedeli” ya da “depozito” maddesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Depozito Ne Kadar Alınır? Ev Kiralanırken Ne Kadar Depozito Verilmelidir?

Mal sahibi, teminat bedeli konusunda Borçlar Kanunu çerçevesinde belirlenmiş sınırlara sahiptir. Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebilir; ama daha fazlasını isteyemez.

Kira depozitosu genellikle bir kira bedeli olarak istenir. Bazı ev sahipleri iki kira bedeli de talep edebilmektedir. Ayrıca evin içinde bulunan demirbaşlara göre de teminat miktarı üç kira bedelini aşmayacak şekilde bir miktar olabilir.

Depozito Nasıl Geri Alınır?

Depozitoyu geri almak için mülk sahibine, mülkün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gerekir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde gerçekleştirebilir. Eve ya da demirbaşlara kullanıcı hatası nedeni ile zarar gelmişse ev sahibi, depozitoyu bu zararları gidermek için kullanabilir.

Kiracı, eve zarar vermediği ve kira sözleşmesindeki tüm şartları yerine getirdiği halde ödediği teminat bedelini geri almakta sorun yaşıyorsa ev sahibi aleyhine icra takibi başlatarak hakkını arayabilir. Ev sahibi, kiracısını zor durumda bırakıyorsa ilgili birimler tarafından inceleme yapılarak durum karara bağlanacaktır.

Ev Sahibi Depozitoyu Ne Zaman Geri Ödemelidir?

Yasalar çerçevesinde belirlenmiş sınır 3 aydır. Kira sözleşmesi feshedildikten sonra ev sahibi, yasal bir engel yoksa parayı bu süre içinde ödemelidir.

 

Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez?

Borçlar Kanunu’na göre depozito, kiracıdan güvence olarak para ya da kıymetli kağıt alınması anlamına gelmektedir. Bu güvence, aşağıdaki durumları koruma altına almaktadır:

 

Kiracının eve ya da demirbaşlara zarar vermiş olması

Kiracının kira borcu bulunması

Kiracının ödemekle yükümlü olduğu fatura ya da apartman giderlerini karşılamamış olması

 

Ayrıca bazı mülk sahipleri ile kiracılar arasında, son bir ya da birkaç kirayı ödememek kaydıyla teminat bedeli anlaşması yapılabilir; ama bu durumu hukuk uzmanları önermemektedir. Bu tür anlaşmalar, ileride yaşanabilecek sorunlarda özellikle kiracının karşısına negatif bir durum olarak çıkabilir.

Teminat bedeli ile yaşanan anlaşmazlıklarda şikayetçi taraf savcılıklara başvurarak yasal yollara yönelebilir. Bu noktada ifadeler ve deliller incelenerek bir sonuca varılmaktadır.

Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesi, kira sözleşmesini, “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” cümlesi ile tanımlamaktadır. Bu tanım ile kira kontratı, artık ev sahibi ile kiracı arasında bir senet işlemi görmektedir.

Kira sözleşmesi, mülk sahibi ile kiracı arasındaki şartların yanı sıra kiralanan mülk için genel koşulları da belirlemektedir. Kira sözleşmesi iki tarafı da bağlamakta ve sadece karşılıklı anlaşılarak feshedilebilmektedir. Anlaşmazlık durumunda feshedilmesi kararını ise mahkemelerin vermesi gerekmektedir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Kira sözleşmesi, internette ya da kırtasiye gibi bazı noktalarda bulunan örnekler kullanılarak hazırlanabileceği gibi mülk sahibi ya da mülk sahibinin vekalet verdiği kişiler tarafından özel olarak da hazırlanabilir. Kira sözleşmesi 3 bölümden oluşmaktadır:

Kiralama bilgileri

Kiralama bilgilerinin yer aldığı kısım, mülkün cinsinin, adresinin ve mülk sahibinin iletişim bilgilerinin yer aldığı alandır. Burada ayrıca kiralama sürecinin başlanguageıcı, bitişi ve kira bedeli gibi bilgiler bulunmaktadır.

Kiralanan mülkte var olan demirbaşlar

Kiralanan mülkte var olan demirbaşlar, yani evin içerisindeki eşyalar, abonelik sayaçları ve posta kutusu ile anahtar da kira sözleşmesi içeriğinde yer almaktadır.

Genel koşullar

Emlak sahibinin talepleri, kiranın yatırılacağı banka hesabı ve mülk içinde yapılacak tadilatlar gibi bilgileri barındırmaktadır.

Kira sözleşmesi yapmak için bu üç madde yeterlidir. Kira sözleşmesi hazırlanıp imzalandıktan sonra bir nüshası ev sahibinde, bir nüshası ise kiracıda kalır.

 

Kira Sözleşmesinde İmza Yetkisi Kimdedir?

Kira sözleşmesinde imza yetkisi, mülk sahibi ve kiracıdadır. Mülk sahibi, vekalet aracılığı ile imza yetkisini başkasına devredebilir. Kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği durumlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilir.

Ancak 18 yaşından küçüklerin, kısıtlıların ve ayırt etme gücüne sahip olmayanların kira sözleşmelerinde imza yetkisi yoktur.

Kira Sözleşmesi İmzalanırken Dikkat Edilecek Şeyler Nelerdir?

 

Sözleşmede kira zammının ne zaman ve hangi oranda yapılacağı belirtilmelidir.

Sözleşmedeki kimlik bilgilerinin eksik doldurulmaması önemlidir. Mülk sahibi ve kiracının TC kimlik numarası, adı ve soyadı gibi bilgiler kira sözleşmesinde yer almalıdır.

Kiralanan mülkün bulunduğu adres, kat ve daire numarası, sözleşmede açık bir şekilde geçmelidir.

Sözleşmenin her sayfası kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmalıdır. İmzasız belgeler, gelecekte belgenin gerekli olduğu zamanlarda işlevsiz sayılabilir.

Kira sözleşmesinde kiranın hangi tarihlerde ve hangi banka hesabına yatırılacağı bilgisi geçmelidir.

Aynı şekilde depozito ile ilgili detaylar, kira sözleşmesinde ayrıntılı olarak yer almalıdır. Bu detaylar, depozitonun niçin alındığını ve hangi şartlarda geri ödeneceğini belirtmektedir.

Kiracının evi teslim alırken tüm demirbaşları incelemesi gerekir. Bozuk ya da yıpranmış demirbaş bilgisinin kira sözleşmesinde yer alması şarttır. Aksi halde kiracı evden çıkarken bozuk demirbaşlardan sorumlu tutulabilir.

1. Taşınacak Eşyalara Karar Verin

Yeni evin büyüklüğü göz önünde bulundurularak taşınacak ve geride bırakılacak eşyalara karar verilebilir. Taşınacak eşyalara karar verildikten sonra ise kolileme sırası belirlenebilir. Örnek olarak sık kullanılmayan eşyalar en başta ambalajlanabilir. Eşyaları kolilere yerleştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise etiketlemedir. Kolilerin üzerine, içlerinde ne olduğunu anlamaya yarayacak etiketler yapıştırılabilir. Bu işlem, taşınma sonrası yerleşme sürecini hızlandırır.

2. Nakliye Firması ile Görüşün

Taşınma kararı aldıktan sonra ilk olarak evden eve nakliye firması seçilmelidir. Eşyalar insan gücü ya da asansörlü nakliye yöntemiyle taşınabilir. Evdeki mobilyalar büyükse ya da apartman boşlukları eşya taşımaya müsait değilse asansörlü nakliyat yapan firmalar tercih edilebilir. Bu sebeple öncelikle evde bulunan eşyaların özellikleri değerlendirilmeli, ardından nakliye firmasına karar verilmelidir. Ev taşıma zamanı yaklaşmadan önce de nakliye firması ile görüşülmeli ve tüm detaylar belirlenmelidir. Taşınacak eşya miktarı belirlenmeli ve nakliye firması bu konuda bilgilendirilmelidir. Eşya miktarına uygun bir nakliye aracı seçilerek ev taşıma masrafları düşürülebilir.

3. Elektronik Eşyaların Paketlenmesine Özen Gösterin

Elektronik eşyaları taşımak için varsa orijinal kutuları tercih edilmelidir. Cihazın kendi kutusu yoksa kolinin içerisinde hareket etmemesini sağlayacak şekilde paketlenmelidir. Örnek olarak elektronik eşya koliye yerleştirildikten sonra kalan boşluklar kağıtla doldurulabilir. Cihazların taşıma esnasında zarar görmemesi için kolinin zeminine de strafor konulmalıdır. Elektronik eşya, balonlu havalı ambalajla sarıldıktan sonra strafor zemine yerleştirilebilir.

4. Taşınma Gününde Kullanacağınız Eşyaları Ayarlayın

Yeni eve taşınılan gün kullanılabilecek eşyalar ayrı bir kutuya konulup şahsi araçla götürülebilir. Böylece eşya kolilerini açmadan önce ihtiyaç duyulabilecek kağıt havlu ya da pijama gibi eşyalara kolaylıkla ulaşılabilir.

5. Nakliyat Sigortası Yaptırın

Taşınırken tercih edilecek nakliye firmasının nakliyat sigortası yaptırmış olmasına dikkat edilebilir. Nakliye sigortası, eşyalarınızı taşıyan aracın kaza yapması, yangın çıkması ya da sel gibi bir doğal afet sebebiyle zarar görmesi sonucu oluşan zararı karşılamaktadır. Meydana gelen zararın ne kadarının

Muhitin yapısı, soİkamet edilen yani yerleşik olarak yaşanılan yere ikametgah denir. Kişinin yaşadığı şehir, ilçe, mahalle ve bina gibi bilgilerin yer aldığı ikametgah adresi, nüfus müdürlükleri tarafından kayıt altına alınır. Başvurulabilecek aile hekimi, gidilebilecek devlet okulu ya da oy verilecek bölgenin belirlenmesi gibi işlemlerde bu ikametgah adresi esas alınır. Bu sebeple ikametgah adresi değişikliğinin bildirilmesi büyük önem taşır.syal imkanlar, iş ya da okula yakınlık gibi birçok kriter değerlendirilerek ev satın alma kararı verilir. Bu kararı verirken değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan birisi de bütçeye uygunluktur. Aranılan özelliklere ve bütçeye uygun bir ev satın almak için doğru planlamanın yapılması gerekir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesine göre yeni bir adreste oturmaya başlayan kişilerin 20 iş günü içerisinde ikametgah değişikliği yapmaları gerekir. 20 iş günü içerisinde ikametgah değişikliği bildiriminde bulunmayan kişilere idari para cezası uygulanır.

Kimler İkametgah Değişikliği Yapabilir?

İkametgah kaydı oluştururken kişilerin beyanı esas alınır. Bir ailenin yetişkin bireyleri birbiri yerine ikametgah bildiriminde bulunabilir. Çocukların ikametgah değişikliği bildirimini ise veli, vasi ya da yetişkin kardeşleri yapabilir. İkametgah adresi olarak belirtilecek mülkte kimse yaşamıyorsa bireylerin kendilerinin bildirimde bulunmaları yeterlidir. Ancak söz konusu adreste yaşayan birisi olduğu takdirde ikametgah bildirimi yapacak kişinin nüfus müdürlüğüne, evde yaşayan kişi ile birlikte müracaat etmesi gerekir.

İkametgah Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır?

İkametgah değişikliği iki şekilde gerçekleştirilebilir. İkametgah değişikliğini internet üzerinden gerçekleştirmek için e-devlet sayfası ziyaret edilmelidir. Mobil imza ya da elektronik imza kullanılarak e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Değişikliği Bildirimi sayfasına girilmelidir.

İkametgah değişikliği yapmanın diğer yolu ise taşınılan adresin bağlı olduğu nüfus müdürlüğüne başvurmaktır. Yeni ikamet adresinin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünün adresi Adres Kayıt Sistemi sayfasından öğrenilebilir. İkametgah değişikliği yaptıktan sonra mahalle muhtarına bildirilmesine ise gerek yoktur.Emlak İlanları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Emlakçıların Kira Oyunu